Vinterförvaring av motorcykel

Även om motorcyklister inte tycker om att tänka på vintern, denna långa period då de inte kan åka på sina hojar, är det en hel del förberedelser som måste göras inför att motorcykeln ska ställas av på vinterförvaring. Det räcker nämligen inte med att motorcykeln står i ett varmt garage – om man vill ha en problemfri start på motorcykelsäsongen måste man också ta hand om sin motorcykel lite extra.

För det första kan det vara bra att tvätta av motorcykeln ordentligt, med avfettning, tvättmedel och varmt vatten. Detta för att smuts och annat som hamnat på hojen inte ska fräta och slipa på lacken och kromet under vintern. Det är också viktigt att se till att alla delar av motorcykeln som ska vara det är väloljade och välsmorda. Det innebär bland annat att man bör smörja kedjan, vajrar och lås, och skruva ur tändstiften, droppa ner lite olja och sedan dra runt motorn några varv. Detta gör man för att slippa skorvande kedjor och krånglande lås framåt vårkvisten.motorbike-407186_960_720

Även batteriet behöver lite extra omtanke. Det bör plockas bort från motorn för att underhållsladdas under vintern. Om man gör detta varje vinter kommer man att ha ett välmående batteri under många år framöver.

De två sista sakerna man behöver tänka på är att fylla på lite extra luft i däcken, eftersom de kommer att tappa luft när de står stilla i flera månader, och att täcka över motorcykeln, för att den inte ska vara täckt av damm och smuts när det är dags att ta fram den igen. Beroende på var du har din motorcykel stående kan du sedan behöva göra två saker. Om din motorcykel står i ett varmgarage kan det vara en bra idé att tömma tanken på bensin, eftersom gammal bensin eventuellt kan ge startproblem. Om den står på en plats med växlande temperaturer måste du istället fylla tanken hela vägen upp, för att undvika kondens.

Även om din motorcykel inte mår bra av att stå ute i väder och vind, vill vi människor gärna sitta utomhus så länge det går på hösten och så tidigt det går på våren. Se därför till att du har en uppsättning rejäla utemöbler på din uteplats, som tål att stå ute även i regn och rusk.