Skyddsutrustning för motorcykel

I Sverige finns inget lagkrav för motorcyklister att använda skyddsutrustning annat än hjälm. Men för din egen skull bör du trots detta alltid använda skyddsutrustning, helst heltäckande, av textil eller läder som är CE-godkänd. Du bör även se till att ha rejäla handskar och skor. Men för ytterligare säkerhet är det rekommenderat att dessutom använda ryggskydd som effektivt minskar risken att drabbas av allvarliga skador. Numera börjar även bröstskydd används av motorcyklister.

Vilken effekt har skyddsutrustning?

Användning av skyddsutrustning minskar helt klart risken för vård på sjukhus för motorcyklister. Detta visar en rapport, ”Motorcycle protective clothing”, som gjordes i Australien 2011. Godkänd skyddsutrustning för motorcyklister kommer att minska risken för skador ytterligare. De fann dessutom att även vid användning av vanliga kraftiga stövlar, som inte var särskilda MC stövlar, minskades risken för skador väsentligt. Däremot visade studien att ungefär en fjärdedel av den skyddande utrustningen slets sönder vid en olycka, men det får man nog räkna med.

Kvalitet

Den bästa rekommendationen är att satsa på kvalitet när du skaffar din skyddsutrustning. De material som ger bäst skydd är Gore-Tex eller skinn. Idag har många MC-ställ även ett inbyggt ryggskydd för extra skydd. Att satsa på kvalitet till bästa pris gäller även när du köper en motorcykel eller begagnade lantbruksmaskiner om du äger en gård. Blinto nätauktioner erbjuder bra lantbruksmaskiner såsom traktorer, åkgräsklippare, skogsmaskiner samt många andra maskiner. Flera av dess maskiner är tillverkade av välkända företag som John Deere, New Holland, Massey Ferguson, Valtra och Volvo. Även tillbehör till lantbruksmaskiner auktioneras här som exempelvis plogblad, harvar och däck. Blinto är en enkel, smidig och säker nätauktion där du efter att ha skapat ett konto kan börja lägga bud direkt.

Hjälm och ryggskydd

Som alla vet är det lagkrav på att använda hjälm när du kör en motorcykel. För att en hjälm ska kunna ge fullt skydd måste hakremmen vara fastspänd men får inte heller vara för lös. En hjälm bör bytas ut vart femte år eftersom dess innanmäte förlorar sin stötdämpande förmåga och skalet torkar och blir skört med tiden. Om en hjälm utsätts för en kraftig stöt eller fall bör den bytas ut tidigare. Ryggen är mycket viktig att skydda och det är klokt att investera i ett ryggskydd, helst med stötdämpande plattor. För den som vill finns det även nackkragar som kommer att ge din övre rygg lite extra skydd.

Ny standard

Arbetet med att ta fram bättre och mer effektiv skyddsutrustning för motorcyklister har gått framåt och EU antog en ny förordning 2018. Idag finns fem olika nya standarder och säkerhetsnivåer som utvecklats beroende på motorcyklistens behov, var de bor samt hur de kör.

Denna standardisering kräver inte att motorcyklister måste använda skyddsutrustning men den har skärpt kraven på vad skyddskläder bör kunna klara av. Förhoppningen är att motorcyklisters skyddsutrustning kommer att ge bättre skydd om en olycka sker.

De produkter som placerats på marknaden 2019 och som uppfyller de tidigare gällande kraven får säljas. Däremot får endast skyddskläder importeras till EU (efter 2019) som överensstämmer med den nya EU-förordningen.

Ett gott råd är att du som motorcyklist alltid använder hjälm och skyddande kläder när du kör din MC. Du bör aldrig underskatta vikten av din säkerhet eftersom en olycka alltid händer oväntat oavsett hur lång eller kort din åktur är.