Motorcycle

Motorcycle

Om du vill köra motorcykel är du inte ensam om det. Det finns många som vill ge sig ut på vägarna när snön smälter bort och solen tittar fram på vårkanten. En motorcykel är ett utmärkt sätt att se Sverige på och det finns knappast något bättre än att känna vinden i ansiktet när man ligger på en landsväg och ser landskapet passera förbi. En motorcykel är dock ett kraftfullt fordon och det krävs vissa kvalifikationer för att få framföra det på allmän väg. Både körkort och fordonskrav skiljer sig åt från vanliga bilar.

För att köra motorcykel krävs det att du har ett motorcykelkörkort. Det innebär att du har genomgått teori- och praktikutbildning inom konsten att köra en motorcykel. Körkortsutbildningen liknar i många avseenden den som du genomgår när du tar körkort för att köra en bil. Skillnad är förstås att frågorna på teoriprovet istället uteslutande handlar om motorcykelkörning. Det finns inte heller något halkprov eftersom det skulle kunna ställa till betydande risker. Dessutom är uppkörningen annorlunda eftersom du inte sitter bredvid din körskollärare under uppkörningen. Istället kör han en motorcykel en bit bakom och du får veta resultatet i efterhand.

Motorcyclist on mountainous highway

En annan skillnad mellan ett motorcykelkörkort och ett vanligt körkort är att det förstnämnda kan du ta redan när du är 16 år. Då gäller det dock en modifierad variant med fokus på lättare motorcyklar. Den kallas för A1 och gör att du får köra motorcyklar med motorstorlek upp till en viss gräns. Om du skulle vilja ta körkort för tung motorcykel måste du vänta ända tills du är 23 år innan du får börja övningsköra – och du kan inte ta körkortet förrän året efter när du är 24. Det beror på att motorcyklar går att få upp i höga hastigheter och den som inte har lärt sig att hantera den ordentligt kan utgöra en stor trafikfara.

Precis som när det gäller övningskörning med bilar går det att övningsköra både privat och hos en körskola. Du kan alltså se till att en anhörig får rätt utbildning för att guida dig under uppkörningen. Det krävs dock att han eller hon har papper på det för att allt ska gå rätt till.