Tips till dig som ska köpa motorcykel

En motorcykel är för många ett väldigt kostsamt köp och därför är det extra viktigt att det blir precis så som man tänkt sig. Att köpa en motorcykel är både väldigt roligt, men kan även kännas väldigt nervöst. Det finns många olika märken och tillverkare att välja mellan och även många olika typer av modeller. Hur vet man egentligen vilken motorcykel som kommer att passa bäst för ändamålet? Bör man köpa en begagnad motorcykel och få ner kostnaden eller ska man köpa en ny och ta vara på garantin? Här reder vi ut vad du ska tänka på!

Begagnat eller nytt?

Vi börjar med den absolut vanligaste frågan. Ska man köpa en begagnad motorcykel eller en ny? Prisskillnaden är verkligen enorm och därför är det viktigt att du först sätter dig ner och tänker igenom vad du egentligen vill ha. I de flesta fall handlar det dock inte om de egna önskemålen, utan det är en kostnadsfråga om vad man har råd att lägga på sin mc. Du kan få en fräsch och fin begagnad motorcykel till ett riktigt bra pris, men du kommer inte att ha någon garanti. Väljer du en ny motorcykel får du en som fungerar smärtfritt, har garanti, men till ett mycket högre pris.

Försäkring

När du köper en motorcykel behöver du se till att ha en riktigt bra försäkring. Tyvärr är det inte helt ovanligt att motorcyklister är med om olyckor som ibland kan vara riktigt svåra. Då är det skönt att som anhörig veta att Lavendla erbjuder både rådgivning och stöd för de närstående. Det bästa är såklart om du kan undvika skador från första början. Se till att du alltid kör ansvarsfullt och ha en bra försäkring som täcker både dig, andra trafikanter och din motorcykel.

Vilken modell passar bäst?

Vilken typ av modell som du vill ha handlar främst om det egna intresset. Vill du kunna åka riktigt snabbt är det kanske en sportmodell som du ska välja. Kommer du däremot använda motorcykeln för att åka långt eller för att åka till och från arbetet så kan andra alternativ vara mer lämpliga. Åker du långt vill du kunna ha en mer bekväm körstil än sporthojen erbjuder.

Provkör alltid innan du betalar

Oavsett om du köper en ny eller begagnad motorcykel måste du alltid se till att provköra den innan du betalar. Om du känner dig osäker eller saknar tillräcklig kunskap kan du be en vän att hjälpa dig, någon som är mycket kunnig inom ämnet. Naturligtvis är det bra om båda provkör den. På så sätt kommer du inte bara att behöva förlita dig på dig själv, utan kan även få hjälp av fler ögon och händer som kan känna av hur den känns.