Många drömmer om att köra motorcykel. För att kunna göra det på ett säkert och tryggt sätt, krävs att man tar motorcykelkörkort först. Det är viktigt att hitta en trafikskola som man känner att man trivs med och skaffa körkortstillstånd. De kan bistå med både lektioner så att man kan öva körning och att vara ute i trafik samt de kurser som är obligatoriska både vid motorcykelkörkort och körkort för personbil. De kurser som man måste ta är riskettan som är en del av regeringens plan för att nå nollvision i samhället samt en kurs som heter risktvåan. Man kan också köra privat med en godkänd handledare.
Bättre för kvinnor vid MC-kort
nya regler ser till att det blir rättvisare för kvinnor att ta MC-kort. Det har varit ett faktum en längre tid att fler kvinnor än män underkänns när det gäller motorcykelkörkort. Anledningen är att kvinnor i allmänhet är kortare än män och har svårare att manövrera motorcykeln i låg fart. Nu ändrar Transportstyrelsen reglerna för uppkörningen av motorcykelkörkortet och de börjar att gälla från den 1 maj. Nu kommer det inte att fokuseras så mycket på hur föraren manövrerar motorcykeln i låg fart utan mest hur förarna klarar trafiksäkerheten i allmänhet. Maria Nordqvist från Sveriges Motorcyklister säger att detta är bra eftersom de flesta olyckor händer i kurvor, inte i låg fart.
De olika stegen till MC-kort
När man har skaffat körkortstillstånd och hittat en körskola eller en godkänd handledare så deltar man i de två obligatoriska kurserna Riskettan och Risktvåan. När man känner att man är redo och har tränat i trafiksituationer så pass mycket att man känner att man kan köra, kan man boka en tid för uppkörning. Först måste man dock skriva ett teoriprov. Ett godkänt teoriprov är giltigt upp till ett år så under den tiden kan man genomföra de körprov som man behöver göra för att bli godkänd. För att få köra upp måste man ha med sig legitimation, ha rätt utrustning som hjälm, skyddskläder, handskar, ryggskydd och givetvis en motorcykel med registreringsbevis.