Provkörning vid försäljning av motorcykel

I samband med att du ska sälja din motorcykel måste du vara beredd på att den eventuella köparen vill testa motorcykeln innan betalning sker. Detta kallas för en provkörning. En provkörning är viktigt för att köparen ska kunna avgöra om hojen passar, men även för att kunna upptäcka eventuella fel och problem. Dock kan det som säljare kännas väldigt osäkert att låta en okänd människa köra iväg med pärlan och stor försiktighet är att iaktta. Det finns vissa fall där köparen helt enkelt har varit ute efter att stjäla motorcykeln och det sker då vanligtvis i samband med provkörning.

Vill du sälja din motorcykel kommer du däremot ha svårt att lyckas om du inte låter köparen testa den. Detsamma gäller för den som valt att värdera sin bil innan försäljning, provkörning sker även här. Det finns dock knep och tips som du kan använda dig av för att säkerställa att motorcykeln kommer tillbaka till dig när provkörningen är klar. Här listar vi vad som gäller.

Lämna inte ifrån dig startnyckeln

Många lämnar ifrån sig startnyckeln, och det är oftast då som risken är som störst för stöld. Här kan du inte heller förlita dig på att ditt försäkringsbolag kommer att täcka upp, just eftersom du gav över nycklarna till en okänd person. Att be om personens körkort eller ID-kort är ett alternativ, men även här finns det risk för att identifikationen är förfalskad och du står kvar med ett kort på en helt annan människa. Det första tipset är således att starta igång motorcykeln, men inte lämna kvar nycklarna hos den potentiella köparen.

Kontakta försäkringsbolaget

Innan du låter någon provköra din motorcykel kan det vara bra att kontakta ditt försäkringsbolag. Här får du inte bara information om vad just din försäkring täcker, utan du har också möjlighet att be försäkringsbolaget om att göra noteringen att en försäljning ska ske och att någon utomstående ska provköra din motorcykel. Be också om namnet på den du talar med så att du kan referera till någon när det gäller.

Trots att det är bra att kontakta försäkringsbolaget så betyder det inte att det är skydd nog. Det bästa, och tveklöst säkraste sättet, är att be kunden att lämna hela eller stora delar av beloppet som du tänkt sälja motorcykeln för. Det här kan dock vara väldigt svårt, eftersom köparen i sin tur kan misstro dig som försäljare. Andra alternativ är att du som säljare sitter med på motorcykeln i samband med provkörningen. Naturligtvis sitter du då bak och låter köparen köra. Har du tillgång till ett inhägnat område där du har möjlighet att låsa grindarna så är även detta ett bra alternativ för att minimera risken för stöld.