Motorcyklar

Motorcyklar har sedan starten varit ett populärt fordon men den allra första motorcykeln som skapades fungerade inte som den skulle. Detta försöket gjordes år 1868 av en man vid namn L.G. Perreaux. Den första fungerande motorcykeln med encylindrig bensinmotor var en trehjuling. Idag finns det några olika motorcykelföretag som har gjort sig kända för just sina motorcyklar. I denna artikel kan du läsa om några av dem.

Harley Davidson

Detta motorcykelföretag skapades år 1903 i USA. Det var tillsammans med några andra företag ett av de som överlevde bland annat två världskrig, den stora depressionen och byte av ägare. Under första världskriget behövde de amerikanska soldaterna motorcyklar för att kunna delta i kriget. Det gjorde att Motorcyklarna blev väldigt populära och det skedde en massproduktion av just denna motorcykel.

Under den stora depressionen var folket faktiskt men företaget klarade sig ändå genom att bygga kärnkraftverk som byggdes på motorcykelmotorerna. Harley Davidson finns kvar än idag och är lika populär de är däremot dyra så du kan behöva ta ett lån, men glöm inte att betala tillbaka lånet, annars kan du hamna hos inkasso och kronofogden, som kan beslagta motorcykeln från dig, och det är det sista du vill.

Indian motorcykel

Detta är ett annat företag som sålde motorcyklar. Detta företaget hade störst framgång före första världskriget då de sålde fler motorcyklar än något annat företag. Indian motorcyklar var också de första i världen med att ha växellåda. Bakhjulsfjädringen på motorcyklarna försvann strax efter första världskriget och kom inte tillbaka förrän år 1940. Samma år sålde de nästan lika många cyklar som sin konkurrent Harley Davidson.

Tillverkningen slutade år 1953 och då var vid det tillfället det företaget som sålt mest motorcyklar sedan starten. När de slutade säljas, tillföll titeln istället Triumph. År 1999 skapades ett helt nytt företag som kallades för Gilroy indianmotorcykel och dessa återupptogs tillverkningen och indian motorcyklar går att köpa än idag.

Motorcykelfestivalen Sturgis

Det kan vara svårt för alla att veta vad Sturgis är, när du först hör namnet. Det är en festival med chansen att köra rally, om du vill. Denna festival hålls varje år i staden Sturgis i South Carolina i USA. Festivalen/rallyt hålls första veckan i Augusti och pågår i 10 dagar. Många vallfärdar till denna plats och kör gärna ner sin motorcykel dit för att samlas med andra som har motorcyklar.

Många motorcykel ägare som kommer till Sturgis har familjer och det gör att de kan ta med familjen. Då kanske de inte tar med motorcykeln utan åker istället dit med husbil. Den första tävlingen som hölls var av och för indian motorcykelägare. Detta ändrades däremot senare och alla motorcykelmärken var välkomna. Ibland kan de som säljer sina motorcyklar komma dit och få den såld.