OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns inte många motorcykelmärken som är lika mytomspunna som Harley Davidson. Alltifrån kulturen som omger märket till dess unika motorcyklar har funnits med i det kollektiva medvetandet under en lång tid. Att det har bildats en speciell kult kring märket är knappast någon underdrift. Det är inte alla motorcykelmärken som kan stoltsera med att ha en stor följarskara som använder loggan på kläder samt anordnar speciella motorcykelträffar för HD-entusiaster – men det är precis vad Harley Davidson-supportrarna gör. Det har gjort att Harley Davidson är ett av de mest kända märkena när det kommer till motorcyklar i hela världen.

Harley Davidsons rötter finns i den amerikanska delstaten Wisconsin och de inleddes i början av 1900-talet. Då var marknaden för motorcyklar ännu liten och utvecklingen av motorfordon var i sin linda. När motorcykeln väl började säljas på bred front var det inte de privata förarna som i första hand satte igång försäljningen. Istället var det den amerikanska armén som stod för merparten av beställningarna. Då hade nämligen första världskriget tagit sin början och de amerikanska soldaterna behövde ta sig runt på olika sätt. Harley Davidsons motorcyklar blev ett utmärkt alternativ och de användes flitigt av armén under kriget.Harley Davidson 2

Omkring tio år senare skulle Harley Davidson ställas på sitt första stora prov som företag. Då inträffade den stora börskraschen 1929 och en majoritet av alla USA:s företag gick under i den. Särskilt gällde det företag med lyxartiklar som människor inte kunde kosta på sig i bistra tider. Ändå lyckades Harley Davidson överleva kraschen – och det var man tillsammans med en annan motorcykeltillverkare ensam om. Det visade märkets överlevnadsinstinkt att de kunde ta sig hårda tider redan från början och det har satt tonen för märkets image i efterhand.

Under många år tillverkade Harley Davidson motorcyklar i många olika former och med olika utseenden. De hade under en period tillverkning av sportmotorcyklar. Idag har de dock blivit kända för sina säregna cruisermotorcyklar som lämpar sig utmärkt för en söndagstur på vägarna. Även om Harley Davidsons ofta är utrustade med starka motorer är deras primära syfte inte att köra så snabbt som möjligt eller delta i race. Istället är tanken att föraren ska kunna köra den i lugn och ro för att njuta av turen i så stor utsträckning som möjligt.