Att köpa en motorcykel

Det finns ett mycket stort sortiment av motorcyklar på marknaden och beroende på vad man vill ha finns det också varierande prisklasser. Om man vill ha en mindre motorcykel av ett mindre känt märke kostar de ofta också mindre än märkesmotorcyklar med större kapacitet.

Att tänka på vid köp av en motorcykel

När man ska köpa motorcykel är det viktigt att tänka på att de finns i flera olika varianter. När det gäller att köra motorcykeln kräver ofta större och tyngre motorcyklar ett helt annat typ av körkort än mindre varianter. Detta bör man tänka på vid köpet. En annan sak man bör fundera över är om man vill ha en modern motorcykel eller om man hellre vill ha en äldre variant. Detta beror lite på om man vill kunna meka med cykeln själv eller inte. På många nytillverkade motorcyklar kan man inte byta delar, lampor och annat precis när man vill utan man måste lämna in cykeln till en mekaniker som gör arbetet åt en.

Att finansiera köpet

En motorcykel kan kosta allt från några tusenlappar, upp till hundratusentals kronor beroende på modell och märke. Hur man finansierar köpet är lite olika men många gånger måste man ta lån i någon form för att kunna köpa sin drömmotorcykel. Ofta finns det så kallade fordonslån som är lite annorlunda mot vanliga lån. De kräver för det mesta ingen säkerhet men å andra sidan kan de ha lite högre ränta än till exempel ett bostadslån eller liknande.

Om man har en del pengar sparade till motorcykeln kan det vara klokt att betala en del kontant och ta ett lån på resten. Då kan man få lite lägre ränta och dessutom kommer avbetalningstiden att sjunka vilket ger lägre avgifter.

Att köpa en begagnad motorcykel

Om man väljer att köpa en begagnad motorcykel kan man spara en del pengar men man måste också kunna lite mer om saken. Det finns flera sätt att finna en begagnad motorcykel. Man kan antingen finna dem hos motorcykelhandlare som tar in motorcyklar för inbyte. Man kan också titta runt en del på internet. Där kan man ofta finna bra priser. När man väl hittar motorcykeln gäller det att kontrollera den noga eftersom det sällan finns några garantier som gäller för begagnade motorcyklar. Om man inte har rätt kunskaper eller om man känner sig osäker kan det vara klokt att ta med sig någon som har mer erfarenhet när man ska titta på cykeln.

Man ska också tänka på att man aldrig betalar något innan man har skrivit på alla papper och kontrollerat allt extra noga. Innan man vet att ägarbyte med mera verkligen är inskickat är det alltid klokt att avvakta med betalningen.