Att tänka på inför vinterförvaringen

När hösten och vintern börjar närma sig är det många som ställer undan husbilar och husvagnar för vinterförvaring. Där står sedan bilen eller vagnen väl skyddad mot väder och vind under hela vintersäsongen. Dock finns det en hel del att tänka på innan man packar in sitt fordon. Även då ett fordon står stilla och inte används under en tid kan det råka ut för saker och skador som kan bli dyra att reparera. Om man ser över sin husbil eller husvagn ordentligt innan den ställs in för förvaring kan man förhindra vissa av dessa skador och minska risken för att man måste börja säsongen med att reparera fordonet efter förvaringen. Om man inte noga sett över fordonet är det också stor risk att försäkringen inte kommer att täcka de skador som uppstått eftersom försäkringsbolagen riskerar att mena att skadorna är orsakade av slarv. Men vad ska man egentligen se över?

Flera viktiga punkter

När det börjar närma sig tid för vinterförvaring är det också dags att skriva ihop en checklista för vad som ska kontrolleras innan vagnen eller fordonet låses in. För det första ska man alltid tänka på att förvara batteriet separat för att förhindra att det börjar läcka. Samtidigt minskar man också risken för kortslutning och brand, som kan ha katastrofala följder. En annan sak att se över är att vattentankar och liknande är tomma och torra så mögel inte uppstår. Sedan bör man också plocka ur värdesaker som TV-apparater, datorer och liknande ut fordonet eller husvagnen eftersom inbrott aldrig kan uteslutas. Det är också viktigt att sätta in en så kallad fuktslukare som suger åt sig fukt som kan bildas. På så sätt kan man undvika mögel och fuktskador i väggar, golv och tak. Det är också viktigt att se till att husvagnens eller husbilens däck är väl fyllda med luft så fordonet inte står med punktering hela vintern. Det kan orsaka allvarliga skador både på däcket, fälgen och på fordonet i övrigt.

Förvara smidigt och enkelt

När säsongen är över plockar man ur och tömmer allt som ska tömmas i sin husvagn eller husbil. Sedan är det helt enkelt dags att ta den till den plats där vinterförvaringen ska äga rum. Vissa väljer att täcka fordonet med en presenning, medan andra kör in bilen eller vagnen under tak hemma. Det finns också många som väljer att hyra en plats i till exempel en lada, eller i ett ridhus. Där körs flera bilar och vagnar in för en gemensam förvaring under vintertiden. När vagnen eller bilen är på plats på sin förvaring behöver man inte tänka på att den ska ta skada av väder och vind utan man kan njuta av vinterns alla nöjen, som härlig bowling eller en tur i pulkabacken. När vintern sedan är över är det smidigt och enkelt att hämta ut sin husbil eller husvagn och påbörja semestern. Vid rätt förvaring ska inga skador ha skett och campingen kan börja.